Waarom u uw spouwmuur moet isoleren?

Spouwmuurisolatie is meest rendabele vorm van isolatie voor uw woning. Zoals alle andere
vormen van isolatie bespaart u flink op uw gasrekening. Dat is goed voor het mileu, maar
natuurlijk ook voor uw portomonee!
De naden en kieren die oude woning vaak bevatten worden volledig gedicht waardoor uw
woning minder tocht. Daarbij zullen de muren een stuk warmer zijn als de luchtspouw gevuld is met spouwmuurisolatie. De warme lucht (circa 21 graden) die in uw woning circuleert koelt
minder snel af bij de muren wat zorgt dat behaagelijker binnenklimaat. Of u nu uw warmte
elektrisch opwerkt óf met een ouderwetse ketel, het is belangrijk om te zorgen dat de kostbare energie niet verloren gaat.

Het is raadzaam om te zorgen dat uw andere vormen van isolatie óók op orde zijn, zoals
dakisolatie, vloerisolatie en het plaatsen van HR ++ glas. Twijfelt u hierover? Wij kunnen u
helpen een geschikte partij te vinden.


Wanneer kunt u uw spouwmuur isoleren?

Woningen die gebouwd zijn in het jaar 1915 t/m 1976 zijn vaak gebouwd met een spouwmuur. Woningen die ouder zijn dan 1915 hebben vaak géén spouw. Woningen na 1976 zijn volgens het bouwbesluit al geïsoleerd. Hoewel de isolatie van tegenwoordig beter is dan bijvoorbeeld in 1980, werkt de oude isolatie belemmerend. Deze dient eerst verwijderd te worden wat vaak een kostenefficiënte activiteit is.

Wat betaalt én bespaart u met spouwmuurisolatie.

Een tussenwoning verbruikt ongeveer 1350m3 aan gas per jaar. Voor een hoekwoning is dat
ongeveer 1600m3 en voor een vrijstaande woning wordt jaarlijks 2200m3 aan gas verbruikt aan het verwarming van de woning. De gasprijs is momenteel ongeveer 0,85 cent. Dat betekent dat een vrijstaand woning ongeveer 1800 tot 1900 euro per jaar betaald aan gas. De besparing is in dat geval ongeveer 450 tot 500 euro per jaar!

De besparing neemt alleen maar toe naarmate de gasprijzen stijgen. Verwacht wordt dat binnen 10 jaar de gasprijzen zijn verdubbeld. U betaald ongeveer 18 tot 21 euro per m2. De kosten hangen nauw samen met het totaal oppervlakte dat er geïsoleerd dient te worden. Er wordt een minimum gehanteerd van een te isoleren oppervlakte van 25m2.